Потписан Посебан колективни уговор

Представници МУП-а и репрезентативних синдиката полиције потписали Посебан колективни уговор којим ће полицајци, први пут у истoрији, остваривати права као и остали запослени. Основица за обрачун зарада полицајаца и запослених у војсци биће изједначена.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић и представници два репрезентативна полицијска синдиката потписали су Посебан колективни уговор којим су полицајци први пут добили права као и остали запослени јер ће им, убудуће, између осталог, бити плаћан прековремени рад.

Потписници уговора, министар Дачић, председавајући Независног синдиката полиције Велимир Барбулов и председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић сложили су се да је овај документ од историјског значаја за полицију.

Они су подсетили да су полицајци били једини запослени у држави којима нису исплаћивани ни прековремени рад, ни ноћни, нити рад за време празника. Накнаде за то почеће да се исплаћују после ребаланса буџета за ову годину.

„Дешавало се да када полицајац дође на увиђај, сви остали представници државних органа имају право на дневнице а полицајац нема, зато што се не примењује Закон о полицији. Ово је само остваривање нечега на шта сви радници имају право“, рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Министар је истакао да потписивање колективног уговора не значи да ће полицајцима од сутра бити повећане плате, али да су полицајци први пут у историји добили права као и остали запослени, и да је договорено да основица за обрачун зарада полицајаца и запослених у војсци буде изједначена.

Велимир Барбулов указао је да ће Посебан колективни уговор значајно побољшати ситуацију запослених у полицији.

„Иако има одложено дејство, с обзиром да један део уговора зависи од ребаланса буџета, Министарство и на овај начин пружа правни заштиту запосленима у том сектору“, рекао је Барбулов.

Вељко Мијаиловић каже да ће на овај начин бити трајно решени односи у полицији, нагласивши да је то и „била суштина преговора“.

„Процес је био мукотрпан, али његово окончање за раднике значи много“, истакао је Мијаиловић.

Уговор ће важити наредне три године, а потписници кажу да су полицајци само добили оно што им по закону припада.

Извор текста РТС

Print Friendly, PDF & Email